Οι διάφορες αιτίες της τριχόπτωσης.

1. Αιτίες τριχόπτωσης

Εκτός από τις αιτίες της τριχόπτωσης που έχουν ήδη αναφερθεί, είναι επίσης πιθανές ορμονικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η έλλειψη οιστρογόνων στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Η εγκυμοσύνη ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Μια άλλη πιθανή αιτία της τριχόπτωσης είναι μια αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία. Αυτή είναι μια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τις ρίζες των μαλλιών. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά πέφτουν και σχηματίζονται φαλακρές κηλίδες στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που ονομάζεται τριχοτιλλομανία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Σε αυτή την περίπτωση, όσοι επηρεάζονται αρπάζουν ασυναίσθητα τα μαλλιά τους και τα τραβούν έξω. Αυτό δημιουργεί φαλακρά σημεία στην περιοχή του κεφαλιού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια κληρονομική ασθένεια μπορεί επίσης να είναι η αιτία της τριχόπτωσης. Για παράδειγμα, το λεγόμενο γονίδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας μπορεί να κληρονομηθεί. Αυτό το γονίδιο προκαλεί κληρονομική τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία ή αργότερα την ενήλικη ζωή.

2. Γενετικές αιτίες τριχόπτωσης

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες τριχόπτωσης, μερικές από τις οποίες είναι γενετικές. Η γενετική προδιάθεση είναι η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες και μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες. Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση τριχόπτωσης καθώς ορισμένα γονίδια επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της τριχοφυΐας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία, γνωστή και ως ανδρική φαλάκρα, είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης και προκαλείται από συνδυασμό γενετικών και ορμονών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες είναι κληρονομική και εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ 20 και 30 ετών. Η ανδρογενετική αλωπεκία δεν έχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την τριχόπτωση.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανδρογενετική αλωπεκία, αλλά αυτή η μορφή τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι σπάνια. Τα συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες είναι συνήθως πιο ήπια από ότι στους άνδρες και συνήθως επηρεάζουν μόνο τα μαλλιά στο κεφάλι. Η θεραπεία για την ανδρογενετική τριχόπτωση στις γυναίκες είναι παρόμοια με αυτή των ανδρών και μπορεί να μην τη θεραπεύσει ούτε, αλλά μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια άλλη κοινή μορφή τριχόπτωσης που προκαλείται από αυτοάνοσα νοσήματα. Σε αυτή την κατάσταση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις και τελικά οδηγεί σε απώλεια μαλλιών.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία, αλλά υπάρχουν επιλογές θεραπείας που μπορούν να επιβραδύνουν την τριχόπτωση. Το Telogen effluvium είναι μια άλλη κοινή αιτία διάχυτης τριχόπτωσης στις γυναίκες και μπορεί να προκληθεί από στρες, ορμονική ανισορροπία ή φάρμακα. Με αυτήν την ασθένεια, μεγάλες ποσότητες μαλλιών πέφτουν ξαφνικά και μπορεί να εμφανιστεί εκτεταμένη τριχόπτωση. Το telogen effluvium είναι συνήθως προσωρινό και τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν ξανά μετά από μερικούς μήνες.

Asami Hair Growth βελτιώνει

3. Ορμονική τριχόπτωση

Η ορμονική τριχόπτωση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και συνήθως προκαλείται από μια ανισορροπία των ορμονών τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Στους άνδρες, αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη τεστοστερόνης, ενώ στις γυναίκες συνήθως οφείλεται σε αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Η ορμονική τριχόπτωση μπορεί επίσης να προκληθεί από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά ή θυρεοειδικές ορμόνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η ορμονική τριχόπτωση είναι προσωρινή και οι προσβεβλημένες ρίζες των μαλλιών ανακάμπτουν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

4. Φάρμακα και οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη των μαλλιών

Τα φάρμακα είναι μια άλλη πιθανή αιτία τριχόπτωσης. Πολλά φάρμακα, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών, καρκίνου και καρδιαγγειακών προβλημάτων, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαταραχών του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Εάν παίρνετε φάρμακο και παρατηρήσετε απώλεια μαλλιών, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε εάν το φάρμακο μπορεί να είναι η αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει το φάρμακο ή να προσαρμόσει τη δόση για να σταματήσει την τριχόπτωση.

5. Το άγχος και οι επιπτώσεις του στον οργανισμό

Το άγχος είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής μας και μπορεί να μας επηρεάσει θετικά με πολλούς τρόπους. Μας βοηθά να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας. Αλλά το άγχος μπορεί επίσης να είναι αρνητικό όταν γίνεται υπερβολικό ή χρόνιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης.

Το άγχος επηρεάζει το σώμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα. Ένα από αυτά τα συμπτώματα είναι η τριχόπτωση. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι χάνουν περισσότερα μαλλιά όταν αγχώνονται, άλλοι ότι τα μαλλιά τους γίνονται πιο λεπτά ή αραιώνουν. Η τριχόπτωση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, αλλά το άγχος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες.

Εάν υποφέρετε από απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με το στρες, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το πρόβλημά σας. Οι τεχνικές άσκησης και χαλάρωσης μπορούν να μειώσουν το στρες και να ενισχύσουν τις ρίζες των μαλλιών. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και τρώτε μια υγιεινή διατροφή για να δώσετε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

6. Η ανεπάρκεια βιταμινών ως αιτία τριχόπτωσης

Η ανεπάρκεια βιταμινών είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης. Με ανεπάρκεια βιταμινών, η ρίζα της τρίχας δεν τροφοδοτείται πλέον με επαρκή θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται πιο αδύναμα και τελικά να πέφτουν. Η βιταμίνη Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μαλλιά γιατί προστατεύει τα κύτταρα του θύλακα της τρίχας και έτσι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ωστόσο, μια ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να έχει και άλλες αιτίες, όπως ανεπάρκεια σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό συστατικό της χρωστικής της αιμοσφαιρίνης του αίματος, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα. Εάν υπάρχει πολύ λίγος σίδηρος στο σώμα, οι ρίζες των μαλλιών μπορεί να μην τροφοδοτούνται ανεπαρκώς με οξυγόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

 

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here