Κονδυλώματα – Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία.

1. Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μικρές, καλοήθεις αναπτύξεις που προκαλούνται από έναν ιό. Δεν είναι επικίνδυνα και συνήθως θεραπεύονται από μόνα τους, αλλά μπορεί να είναι πολύ άβολα και να προκαλέσουν φαγούρα και πόνο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κονδυλωμάτων, ανάλογα με τη θέση του έλκους.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι ο πελματιαίας μυρμηγκιάς, που εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών ή στα πέλματα των ποδιών. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν κονδυλώματα χεριών, κονδυλώματα προσώπου και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Οι ιοί επιτίθενται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος και προκαλούν μικρά έλκη εκεί.

Τα κονδυλώματα συνήθως επουλώνονται από μόνα τους, αλλά μπορεί να είναι πολύ άβολα και να προκαλέσουν φαγούρα και πόνο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κονδυλωμάτων, ανάλογα με τη θέση του έλκους. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι ο πελματιαίας μυρμηγκιάς, που εμφανίζεται στα δάχτυλα των ποδιών ή στα πέλματα των ποδιών. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν κονδυλώματα χεριών, κονδυλώματα προσώπου και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Η θεραπεία για τα κονδυλώματα συνήθως δεν είναι απαραίτητη καθώς συνήθως θεραπεύονται από μόνα τους. Ωστόσο, τα κονδυλώματα μπορεί να είναι πολύ άβολα και να προκαλέσουν φαγούρα και πόνο.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι χρήσιμο να δείτε έναν γιατρό που μπορεί να προτείνει διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Για παράδειγμα, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια αλοιφή ή κρέμα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα ή επιταχύνει την επούλωση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση των κονδυλωμάτων.

2. Αιτίες κονδυλωμάτων

Όσον αφορά τα κονδυλώματα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι, αιτίες και θεραπείες. Όταν ψάχνετε για τις αιτίες των κονδυλωμάτων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους κονδυλώματα έχετε. Γιατί δεν είναι όλα τα κονδυλώματα ίδια και οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές. Τα κονδυλώματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους ιούς, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη που μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Πολλοί άνθρωποι μολύνουν τον HPV χωρίς να το καταλάβουν.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV, μερικοί από τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα ενώ άλλοι όχι. Μερικά κονδυλώματα είναι μεταδοτικά, άλλα όχι. Τα μεταδοτικά κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω άμεσης επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή με αντικείμενα που έχει αγγίξει αυτό το άτομο. Τα μη μεταδοτικά κονδυλώματα, από την άλλη πλευρά, συχνά προκύπτουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή από τραυματισμούς στο δέρμα, όπως γρατσουνιές ή κοψίματα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κονδυλωμάτων που μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Ωστόσο, το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ένα εξόγκωμα ή εξόγκωμα στο δέρμα που μπορεί να έχει κόκκινο, καφέ ή λευκό χρώμα. Μερικές φορές τα κονδυλώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα ή πόνο. Εάν έχετε κονδυλώματα και ανησυχείτε, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας. Αν και τα κονδυλώματα είναι ως επί το πλείστον αβλαβή, ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επίδραση Papistop

3. Συμπτώματα κονδυλωμάτων

Όταν έχετε κονδυλώματα, μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα. Το ίδιο το κονδυλωμάτων είναι συνήθως ένα μικρό, στρογγυλό, ανυψωμένο κομμάτι δέρματος που είναι συχνά πιο σκούρο από το περιβάλλον δέρμα. Αυτό το σημείο συχνά περιβάλλεται από ένα κόκκινο ή ροζ περίγραμμα.

Το κονδυλωμάτων μπορεί επίσης να είναι φαγούρα ή επώδυνο. Ορισμένα κονδυλώματα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, να γίνουν μεγαλύτερα ή πιο σκούρα μπλε. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία ή εκκρίσεις. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις αλλαγές στο κονδυλωμάτων σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

4. Θεραπεία κονδυλωμάτων

Τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν σπιτικές θεραπείες για θεραπεία, ενώ άλλοι προτιμούν την ιατρική θεραπεία. Σπιτικές θεραπείες για κονδυλώματα Ορισμένες σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των κονδυλωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν: Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ένωση που έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, κόψτε μια σκελίδα σκόρδο στη μέση και τρίψτε την στην πληγείσα περιοχή. Αφήστε το σκόρδο στο δέρμα για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Επαναλάβετε αυτό πολλές φορές την ημέρα. Λεμόνι: Ο χυμός λεμονιού περιέχει οξύ που μπορεί να στεγνώσει τα κονδυλώματα. Απλώστε το χυμό λεμονιού στην πληγείσα περιοχή και αφήστε να δράσει για 10-15 λεπτά πριν ξεπλύνετε.

Επαναλάβετε αυτό πολλές φορές την ημέρα. Μέλι: Το μέλι περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των κονδυλωμάτων. Εφαρμόστε μέλι στην πληγείσα περιοχή και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Ξεπλύνετε το το επόμενο πρωί. Επαναλάβετε αυτό κάθε μέρα μέχρι να φύγει το κονδυλωμάτων. Αιθέρια έλαια: Αιθέρια έλαια όπως το έλαιο τεϊόδεντρου ή το έλαιο λεβάντας μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των κονδυλωμάτων. Εφαρμόστε το λάδι στην πληγείσα περιοχή και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Ξεπλύνετε το το επόμενο πρωί. Επαναλάβετε αυτό κάθε μέρα μέχρι να φύγει το κονδυλωμάτων.

5. Πρόληψη κονδυλωμάτων

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο και το ίδιο ισχύει και για τα κονδυλώματα. Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από αυτές τις ενοχλητικές δερματικές αναπτύξεις. Πρώτα απ ‚όλα, θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας, ειδικά μετά από επαφή με ζώα ή άλλους ανθρώπους.

Να φοράτε πάντα γάντια όταν επισκέπτεστε δημόσιους χώρους όπου τα κονδυλώματα είναι κοινά, όπως μπάνια ή πισίνες. Επίσης, αποφύγετε να αγγίζετε άλλα άτομα που έχουν ήδη κονδυλώματα. Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά αντικείμενα που μπορούν να μεταδώσουν κονδυλώματα. Αυτό περιλαμβάνει πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ρούχα.

Είτε πλένετε αυτά τα αντικείμενα στο πλυντήριο ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες είτε τα απολυμαίνετε με ειδικό απολυμαντικό. Επιπλέον, θα πρέπει να διατηρείτε το περιβάλλον σας καθαρό και να σκουπίζετε τη σκόνη τακτικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές όπου τα κονδυλώματα τείνουν να εξαπλωθούν, όπως τα μπάνια ή τα αποδυτήρια. Επίσης, προσέξτε να μην εκθέτετε το σώμα σας σε χημικά προϊόντα.

Χρησιμοποιήστε φυσικά σαπούνια και προϊόντα περιποίησης και αποφύγετε τα καλλυντικά με αλκοόλ ή αρώματα. Πάρα πολλές χημικές ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και να το κάνουν πιο επιρρεπές σε κονδυλώματα. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Διατηρήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε φόρμα! Τρώτε υγιεινές τροφές, πίνετε αρκετό νερό και ασκείστε τακτικά. Ο καλός ύπνος είναι επίσης σημαντικός για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Έτσι μπορείτε να προστατευθείτε αποτελεσματικά από τα κονδυλώματα – από μέσα και έξω!

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 200 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here