agapo-tin-ygeia-gr
Γιατί εμφανίζεται πόνος στις αρθρώσεις.

Γιατί εμφανίζεται πόνος στις αρθρώσεις.

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι άβολος και μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή δύσκολη. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Εάν ο πόνος στις αρθρώσεις εμφανίζεται τακτικά ή διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε γιατρό. Γιατί όμως εμφανίζεται καθόλου ο πόνος στις αρθρώσεις; Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις είναι αβλαβής και προκαλείται από υπερβολική χρήση, ακατάλληλη καταπόνηση ή έλλειψη άσκησης. Σημάδια φθοράς σε μεγάλη ηλικία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πόνο στις αρθρώσεις.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, όμως, κρύβονται και σοβαρές ασθένειες πίσω από τον πόνο, όπως αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ρευματισμοί. Εάν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις σε τακτική βάση ή έχετε διαγνωστεί με μία από τις παραπάνω καταστάσεις, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας. Πρώτα απ ‚όλα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιποιηθείτε και να ανακουφίσετε τις αρθρώσεις σας όσο πιο απαλά γίνεται.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ειδικές ασκήσεις ή να φοράτε ορθοπεδικά βοηθήματα όπως πάτους ή επιδέσμους. Το μασάζ και η φυσικοθεραπεία μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τον πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε φάρμακα.

Αυτά μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για την αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες. Η ουρική αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται συχνά με σκευάσματα κορτιζόνης ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι ρευματισμοί συνήθως αντιμετωπίζονται επίσης με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις.

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με την οστεοαρθρίτιδα, στην οποία η προσβεβλημένη άρθρωση πρέπει να αντικατασταθεί μερικώς ή πλήρως. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη σε πιο σοβαρές περιπτώσεις άλλων ασθενειών όπως οι ρευματισμοί ή η ουρική αρθρίτιδα. Εάν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Μόνο αυτός μπορεί να προσδιορίσει αν ο πόνος είναι ακίνδυνος ή αν υποδηλώνει σοβαρή ασθένεια.

Arthroneo κοινή
Γιατί εμφανίζεται πόνος στις αρθρώσεις.

1. Αιτίες πόνου στις αρθρώσεις

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες πόνου στις αρθρώσεις. Η πιο κοινή αιτία είναι ο τραυματισμός ή η ασθένεια της ίδιας της άρθρωσης.1 Αυτές περιλαμβάνουν την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και τη φλεγμονή. Άλλες πιθανές αιτίες πόνου στις αρθρώσεις περιλαμβάνουν:

– Τραυματισμοί (μώλωπες, καταπονήσεις, σπασμένα οστά) – Λοιμώξεις (π.χ. νόσος του Lyme)

– Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα)

– Όγκοι – Μεταβολικά νοσήματα (π.χ. ουρική αρθρίτιδα) Σε σπάνιες περιπτώσεις, νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμοί μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πόνο στις αρθρώσεις.

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί επίσης να προκληθεί από εξωτερικά ερεθίσματα όπως κρύο, ζέστη ή πίεση. Μερικές φορές εμφανίζονται επίσης χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία (ιδιοπαθής πόνος).

2. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος στις αρθρώσεις;

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε τον πόνο με παυσίπονα. Για παράδειγμα, η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη είναι κοινώς χρησιμοποιούμενα αναλγητικά που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν. Εάν αυτά τα παυσίπονα δεν βοηθήσουν, μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα πιο αδύναμο παυσίπονο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Εάν οι αρθρώσεις έχουν φλεγμονή, η ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Εάν οι αρθρώσεις είναι δύσκαμπτες, η θερμοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Και οι δύο θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν με τη μορφή κομπρέσας ή λουτρών.

Σε σοβαρές περιπτώσεις πόνου στις αρθρώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι με πόνο στις αρθρώσεις μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους.

3. Τι ρόλο παίζει η άσκηση στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων;

Η άσκηση είναι ένα ουσιαστικό μέρος της θεραπείας του πόνου στις αρθρώσεις. Δεν βοηθά μόνο στην ανακούφιση του πόνου, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει να γίνουν οι αρθρώσεις πιο εύκαμπτες και σταθερές ξανά. Εάν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις, είναι σημαντικό να ασκείστε τακτικά. Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο το καλύτερο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε τον εαυτό σας και να δίνετε προσοχή στον πόνο. Εάν ο πόνος επιδεινωθεί ή διαρκέσει περισσότερο, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η κίνηση όχι μόνο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει να γίνουν οι αρθρώσεις πιο εύκαμπτες και σταθερές ξανά. Η άσκηση παράγει περισσότερο αρθρικό υγρό, το οποίο προστατεύει τον χόνδρο και βελτιώνει την κινητικότητα.

Επίσης, η τακτική κίνηση ενισχύει τους μύες γύρω από την άρθρωση, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει τη σταθερότητα της άρθρωσης. Πολλοί άνθρωποι με πόνο στις αρθρώσεις δυσκολεύονται να κινηθούν στην αρχή. Αλλά όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια των κινήσεων. Βρείτε μια δραστηριότητα ή ένα χόμπι που σας αρέσει και στο οποίο μπορείτε να κυκλοφορείτε. Αυτό θα σας κρατήσει κίνητρο μακροπρόθεσμα.

4. Μπορεί η δίαιτα να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις;

Ναι, η διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Η βιταμίνη C είναι επίσης αντιφλεγμονώδης και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή αιτία πόνου στις αρθρώσεις. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από αρθρίτιδα. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, αλλά οι δύο πιο συνηθισμένοι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) και η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ).

Η ΡΑ είναι μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και προκαλεί φλεγμονή στον ιστό της άρθρωσης. Η ΟΑ είναι μια εκφυλιστική νόσος που καταστρέφει τον αρθρικό χόνδρο. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο, δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση της πάσχουσας άρθρωσης.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.